FlimoGPS - Urmarire GPS Flote Auto

Tehnologia GPS Tracking: Cum funcționează și ce beneficii îți oferă

Tehnologia GPS tracking reprezintă un sistem avansat de navigație utilizat la nivel global pentru a determina și monitoriza poziția geografică a obiectelor și punctelor de interes.

Prin intermediul unei rețele complexe de sateliți și dispozitive de recepție, această tehnologie este utilă în diverse domenii. În acest articol, vom explora ce este și din ce este compusă tehnologia dar și domeniile în care se poate folosi.

Ce este tehnologia GPS tracking?

Tenologia GPS tracking este un sistem de navigație folosit la nivel global. Acesta utilizează sateliți din rețeaua GPS (Global Positioning System) pentru a putea determina poziția grografică exactă a unui obiect sau punct de interes.

Această tehnologie recepționează presupune ca sateliții să primească semnalele de la dispozitivele de urmărire (cum ar fi echipamentele GPS), calculând apoi coordonatele geografice ale obiectului monitorizat. Datele respective vor fi apoi transmise unui server central sau o platformă de monitorizare.

Din ce elemente este compusă tehnologia GPS tracking?

Sateliții GPS – din constelația GPS care emit semnale radio pentru furnizarea informațiilor de poziționare.

Receptoarele GPS – acestea recepționează semnalele de la sateliți și calculează poziția exactă a obiectului.

Algoritmii de poziționare – prin Software-ul și metodele matematice utilizate sunt interceptate semnalele GPS și este calculată locația precisă.

Transmisia datelor – sunt metodele prin care datele de localizare sunt transmise de la dispozitivele GPS către un server central sau o platformă de monitorizare (de exemplu, utilizând rețele de date mobile).

Platformele de monitorizare – reprezintă software-ul și infrastructura care colectează, stochează și afișează datele de localizare pentru utilizatorii finali.

Care este diferența dintre tehnologia GPS tracking și monitorizarea GPS?

Între cele două concepte nu există o diferență majoră, acestea fiind conectate.

După cum am menționat mai sus, tehnologia GPS tracking face referire la sistemul general de navigație, utilizat prin intermediul sateliților pentru urmărirea unui obiect.

Monitorizarea GPS implică utilizarea unor echipamente GPS fizice pentru colectarea datelor.

Astfel, prin tehnologia GPS tracking ne referim la sistemul cu ajutorul cărora se pot utiliza echipamentele din plan fizic.

Cum funcționează această tehnologie?

Procesul de GPS tracking implică parcurgerea a 6 pași principali:

Emiterea datelor de către sateliți

Rețeaua GPS este formată din cel puțin 24 de sateliți activi care orbitează Pământul. Sateliții emit constant semnale radio care conțin informații despre locația lor și timpul exact la care au fost transmise.

Recepția acestor semnalelor de către dispozitivul GPS

Un dispozitiv GPS (de exemplu un echipament GPS) recepționează semnalele de la mai mulți sateliți (cel puțin patru). Apoi dispozitivul măsoară timpul necesar pentru ca semnalele să ajungă de la sateliți la dispozitiv.

Calcularea poziției

Este calculată distanța obiectului față de fiecare satelit, dar și diferențele de timp măsurate. Această tehnică se numește trilaterație, dispozitivul determinând exact poziția pe baza informațiilor cu aceste distanțe (longitudine, latitudine, altitudine).

Procesarea și stocarea datelor

În această etapă, dispozitivul GPS procesează datele și fie le stochează, fie sunt transmise unui server central.

Afișarea și utilizarea datelor

Serverul central sau platforma de monitorizare, cum ar fi aplicația CargoTrack, stochează aceste date ale pozițiilor GPS.

Aceste date pot apoi fi accesate și utilizate de utilizatori. Prin intermediul aplicațiilor sunt oferite beneficii precum: vizualizarea locației în timp real; generarea de rapoarte cu traseele; trimiterea de alerte etc.

În ce industrii poți folosi monitorizarea GPS?

Există mai multe industrii și domenii în care utilizarea unor echipamente de monitorizare GPS poate reprezenta avantaje. Câteva exemple de vehicule pe care sunt instalate echipamente de monitorizare sunt:

Ce beneficii îți oferă monitorizarea GPS?

  • Foaia de parcurs;
  • Localizarea în timp real;
  • Vizualizarea rutei;
  • Kilometri parcurși;
  • Vizualizarea rutei;
  • Înregistrarea vitezei;
  • Raport de ore lucrate;
  • Generare FAZ;

Tehnologia GPS tracking este foarte utilă în monitorizarea globală a obiectelor. De la transport și agricultură până la construcții și logistică, această tehnologie asigură o urmărire exactă și în timp real al vehiculelor.

Montarea unor echipamente de monitorizare GPS îți poate duce afacerea la un alt nivel. Dacă dorești și tu să îți instalezi astfel de echipamente, contactează-ne!

5/5 - (1 vote)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
FlimoGPS

Ultimele articole

Scrie-ne ACUM!
1
Ai nevoie de ajutor?
FlimoGPS
Bună ziua! 👋
Cu ce vă putem ajuta?