FlimoGPS - Urmarire GPS Flote Auto

Foaia de parcurs – Ce conține și de ce este un document obligatoriu?

Foaia de parcurs este un document obligatoriu și de bază. Acesta trebuie să existe la plecarea fiecărui vehicul în cursă. Aici sunt notate aspecte precum consumul de carburanţi, rulajele la care se efectuează reviziile tehnice, itinerarul şi rulajul efectuat, respectiv orele de funcţionare.

Pe scurt, prin foaia de parcurs se caracterizează specificul fiecărei curse. Din punct de vedere administrativ, în domeniul transporturilor este obligatoriu să avem acest document deoarece el justifică acțiunile vehiculelor ce fac parte din flota noastră.

Ce este foaia de parcurs?

Foaia de parcurs poate fi descrisă ca fiind un act necesar și obligatoriu în domeniul transporturilor. În cazul în care există controale ale poliției rutiere, acest document va fi verificat.

Conform Articolului 27, alineatul 2, litera b) din Regulament, proprietarii sau deținătorii de vehicule sunt obligați să elibereze o foaie de parcurs sau un ordin de serviciu pentru vehiculele care sunt în tranzit. Această cerință impune realizarea foii de parcurs din mai multe motive importante pentru:

  • a răspunde eventualelor controale efectuate de poliția rutieră;
  • a organiza evidența contabilă și fiscală privind consumul real de combustibil (în funcție de distanța parcursă);
  • a demonstra că vehiculul este folosit exclusiv în scopuri comerciale.

Responsabilitatea completării foii de parcurs revine firmei care operează în domeniul transporturilor.

Foaia de parcurs poate avea efecte și în:

  • protecția muncii – în foaia de parcurs sunt menționate precizări referitoare la starea tehnică a autovehiculelor utilizate pentru efectuarea unui transport;
  • fiscalitate – foile de parcurs sunt documente prin care pot fi obținute deduceri de până la 50% sau chiar 100% a cheltuielilor vehiculului utilizat pentru transport;
  • circulație – foaia de parcurs poate fi utilizată ca alternativă la ordinul de deplasare. Șoferul o poate prezenta în fața agenților de circulație, în așa fel încât să nu poată fi sancționat pentru activitatea de transport desfășurată;
  • justiție – sunt documente care pot fi utilizate ca probe în instanță, în situația în care compania ajunge să fie implicată în procese;
  • contabilitate – foaia de parcurs este un document justificativ, util în vederea întocmirii rapoartelor contabile obligatorii.

De ce este documentul obligatoriu?

Codul fiscal obligă transportatorii să aibă acest document. Documentul justifică cheltuielile și taxa pe valoarea adăugată aferente cheltuielilor direct atribuite vehiculelor. În plus, indică exact ruta vehiculelor și în felul acesta se poate compara cu consumul de combustibil.

Legea 319/2006, art. 13, lit. e, spună că transportatorii sunt obligați să aibă acest document justificator. Legea spune că angajatorul trebuie să ofere instrucțiuni clare șoferilor în ceea ce privește completarea foii. Aici se definește și starea tehnică a autovehiculelor la plecarea și la sosirea lor din curse. 

Ce informații sunt scrise pe foaie de parcurs?

În acest document sunt trecute informații relevante cu privire la cursa în care pornește șoferul, dar și cu privire la mașina cu care acesta pleacă.

Câteva exemple de informații trecute sunt:

  • denumirea societații;
  • numărul de înmatriculare al autovehiculului, marca;
  • categoria de vehicul;
  • data si ora expedierii și sosirii, plecare/sosire, data/ora;
  • perioada la care se referă;
  • kilometrii la plecare și la sosire;
  • perioada în care este în deplasare etc.

Pentru a vă ușura munca în ceea ce privește întocmirea documentului, puteți utiliza sisteme de monitorizare GPS care să aibă funcția de descărcare a foii de parcurs.

Atenție!

Dacă plecați în cursă fără foaia de parcurs riscați să primiți amendă.

Deși necesită puțin timp și atenție întocmirea acestui document, nu merită să vă asumați riscul de a fi pedepsiți pentru lipsa lui.

În special dacă aveți în vedere faptul că tot acest proces poate fi ușurat prin folosirea echipamentelor de monitorizare GPS care au această funcție. Având un astfel de echipament, întocmirea foiii de parcurs devine un proces automatizat, iar tu poți descărca documentul cu un singur click.

Descarcă de aici un model a foii de parcurs.

5/5 - (2 votes)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
FlimoGPS

Ultimele articole

Scrie-ne ACUM!
1
Ai nevoie de ajutor?
FlimoGPS
Bună ziua! 👋
Cu ce vă putem ajuta?