FlimoGPS - Urmarire GPS Flote Auto

e-Transport – Obligatoriu din 1 iulie 2024

e-Transport este o declarație, sau notificare, pe care transportatorii vor fi obligați să o facă, conform prevederilor legale începând cu data de 1 iulie, 2024.

Această măsură se aplică pentru transporturile de bunuri cu risc fiscal de pe teritoriul României sau al transporturilor internaționale (dacă o parte din cursă are loc pe teritoriul țării).

Principalul motiv pentru această măsură este reducerea evaziunii fiscale, dorindu-se astfel implementarea unei platforme la nivel național, conform prevederilor OUG 41/2022.

Ce este e-Transport?

e-Transport este un sistem electronic prin care vor fi monitorizate transporturile cu risc fiscal. Acest proiect a fost aprobat printr-o Ordonanță de urgență.

Toate transporturile de bunuri, de pe teritoriul țării, din categoria de risc fiscal, urmează să fie monitorizate de către stat. Statul va urmări toate mărfurile care intră sau părăsesc teritoriul României.

Astfel, toți transportatorii care nu au montat pe vehicule echipamente de monitorizare GPS, vor fi obligați să o facă.

Dispozitivul GPS va trebui să fie pornit de șofer înainte de a începe cursa și se va opri doar în momentul în care a ajuns la destinație.

Autotitățile din cadrul ANAF, Autoritățile Vamale Române sau polițiștii au dreptul de a cere șoferului prezentarea documentelor care însoțesc bunurile monitorizate prin sistemul e-Transport, alături de codul UIT.

Care sunt tipurile de transport afectate?

 • transporturile care încep si se finalizează pe teritoriul țării;
 • orice tranzacție transfrontalieră care începe în România (ex: export, livrare intracomunitară);
 • orice tranzacție transfrontalieră care se finalizează în România (ex: import, achiziție intracomunitară);
 • orice tranzacție transfrontalieră care este în tranzit pe teritoriul României, deoarece si în acest caz, o parte din transport are loc pe teritoriul României.

e-Transport

Ce criterii te obligă să declari transportul în e-Transport?

Există câteva criterii importante care trebuie îndeplinite pentru a fi obligat să declari transporturile cu risc fiscal. Aceste criterii sunt:

 • Transportul cu vehicule ce au masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone;
 • Vehiculele care transportă mărfuri cu o greutate totală mai mare de 500 kg;

Sau

 • Transportul de mărfuri cu o valoare totală mai mare de 10.000 de lei.

Ce este UIT?

UIT este un cod unic generat pentru fiecare transport înregistrat în e-Transport. Cu ajutorul acestui cod, pot fi identificate toate datele cu privire la transport.

Generarea codului UIT

Acest cod se generează după declararea transportului.

Șoferul primește codul UIT, înainte de a pleca în cursă, de la operatorul de transport.

Codul se generează automat de platforma e-Transport după ce se introduc datele transportului. Datele trebuie completate cu maximum 3 zile înainte de data transportului.

Valabilitatea UIT

UIT este valabil pentru 5 zile calendaristice în cazul transportului național și pentru 15 zile calendaristice în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri.

Este interzis să se utilizeze codul UIT după termenul de valabilitate. În cazul în care un transport este anulat, returnat sau finalizat doar parțial, trebuie generat un cod nou.

e-Transport 2024

Cine trebuie să declare datele transportului pentru a obține UIT?

În cazul transporturilor de pe teritoriul României, datele trebuie declarate de:

 • furnizorul din România, în cazul tranzacțiilor interne;
 • operatorul economic, pentru bunurile cu risc fiscal ridicat deținute și transportate între locurile de încărcare și descărcare situate pe teritoriul național.

În cazul transportului internațional de bunuri, următoarele categorii sunt obligate să declare transportul:

 • destinatarul înscris în declarația vamală de import sau expeditorului înscris în declarația vamală de export, în cazul bunurilor care fac obiectul operațiunilor de import sau export;
 • beneficiarul din România, în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri;
 • furnizorul din România, în cazul livrărilor intracomunitare de bunuri;
 • depozitarul, în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României pentru depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cât și pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul național din una sau mai multe partide de bunuri.

Care sunt bunurile cu risc fiscal ridicat?

Momentan, lista finală a acestor produse este încă în lucru, conform proiectului de ordin de la ANAF. Dacă dorești să vezi lista completă, poți să dai click aici pentru descărcarea fișierului.

Utilizarea noilor proceduri și a codului UIT va deveni inevitabilă pentru transportatori, iar monitorizarea și declararea transporturilor obligatorie.

Dacă nu ai încă echipamnete de monitorizare GPS pe vehiculele tale și dorești o opțiune la un preț avantajos, contactează-ne.

4.6/5 - (21 votes)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
FlimoGPS

Ultimele articole

Scrie-ne ACUM!
1
Ai nevoie de ajutor?
FlimoGPS
Bună ziua! 👋
Cu ce vă putem ajuta?